donderdag 3 juni 2010

70% US HR-managers wijst kandidaat af na internetcheck

Het komt regelmatig ter sprake, de internetcheck. Bijna 80% van de Amerikaanse HR-managers checkt standaard de online-identiteit van sollicitanten. Ruim 70% wijst wel eens kandidaten af op grond van wat hij/zij over een kandidaat op internet vindt.



Dit blijkt uit een onderzoek van Microsoft onder ruim 1000 HR-professionals.

In de UK gebruikt 47% standaard internet en wijst 41% wel eens iemand af. In Duitsland liggen deze cijfers op 59% en 16%. Nederlandse cijfers zijn nog niet bekend, maar waarschijnlijk liggen deze meer in de richting van de Engelstalige landen dan in de richting van Duitsland.

Het gehele artikel: http://www.hugojanruts.nl/2010/01/70-us-hr-managers-wijst-wel-eens-een.html.

Zeg nu eens eerlijk, check jij niet even snel de online-identiteit van iemand die je net ontmoet hebt? Voor een selecteur is het internet perfect om de kandidaat vast te bekijken. Welke foto's zijn er van de hem/haar te vinden? Wat zeggen andere mensen over hem/haar? Máár... Willen wilde foto's van het stappen direct zeggen dat een kandidaat wel of niet geschikt is voor een bepaalde functie binnen een organisatie? Anders gezegd: mag een HR-manager een kandidaat afwijzen na een internetcheck?

Deze sollicitatie-ontwikkeling zal steeds populairder worden, het kost ten slotte geen enkele moeite. Gelukkig bestaan er al een aantal trainingen om jezelf goed te presenteren op de markt, maar toch is het opvallend hoeveel naiëf veel mensen nog steeds zijn als het gaat om de rol van internet in het selectieproces.

Ik denk dat HR-managers een kandidaat niet zomaar af mogen wijzen op grond van een slecht uitgepakte internetcheck. Met als uitzondering een ongeremd feestbeest dat er onverzorgd uit ziet vind ik dat de selecteur de kandidaat nog een tweede kans moet geven. Het privé-leven van een persoon hoeft niet altijd invloed te hebben op het werk dat hij/zij levert.

Ik ben erg benieuwd wat jullie vinden van deze ontwikkeling!

1 opmerking:

  1. Ik ben van mening dat foto's of teksten over iemand op hyves en facebook etc. geen invloed zouden moeten hebben op het wel of niet afwijzen van iemand bij een sollicitatie. Maar helaas denk ik wel dat het tegendeel een feit is. Ook al zegt zo'n profielpagina niet zoveel over hoe iemand functioneert in een organisatie, het is toch een soort eerste indruk die een selecteur van jou als sollicitant krijgt.
    Ik heb tot nu toe zelf alleen nog maar hoeven te solliciteren voor stages, maar ik denk als ik ga solliciteren voor een vaste baan bij een bank of iets dergelijks, dat ik dan toch ook wel naga bij mijzelf wat er zoal over mij te zien of te lezen is op internet.

    BeantwoordenVerwijderen