zondag 6 juni 2010

Hoe manage jij je eigen loopbaan?

Ik kwam op de site van Loesje een heel grappig en waarschijnlijk voor veel mensen een herkenbaar tekstje tegen.
Het wordt steeds belangrijker dat medewerkers hun eigen loopbaan/carrière gaan ontwerpen en hun eigen ontwikkeling bij gaan houden. Werknemers moeten hier zelf weer hun verantwoordelijkheid in nemen. Vaak wordt gedacht dat de organisatie wel aankomt met loopbaanmanagement en dat alles dan vanzelf gaat, maar niets is minder waar. Het is niet voor niks JOUW loopbaan, dus ben er zelf mee bezig, dan is de kans op teleurstelling of verveling veel kleiner!

Laat me weten wat jij hier van vind. Is het de verantwoordelijkheid van de werkgever of de werknemer?

5 opmerkingen:

  1. Leuk artikel! Ik denk dat het een samenspel is. De werkgever moet zorgen dat er ontwikkelingsmogelijkheden zijn, maar de werknemer is wel zèlf verantwoordelijk voor die ontwikkeling. Ik vind niet dat de werkgever achter de werknemers aan moet huppelen om te vragen of ze 'alsjeblieft aan hun ontwikkeling willen werken'. De werknemer moet daar zelf voor kiezen. Wil ik doorgroeien? Heb ik hier eventueel mijn vrije tijd voor over? Maar uiteindelijk zal het (bijna) altijd positief uitpakken; de mogelijkheid om door te groeien door jezelf te ontwikkelen is natuurlijk nooit verkeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad een leuke en herkenbare tekst. Ik denk dat veel mensen vanaf een jonge leeftijd bezig zijn met het ontwerpen van een carriere. Toen we op de basisschool zaten wilden we allemaal kapper en brandweerman worden, en nu we ouder willen we allemaal een goede baan en later een leuk gezin.

    Om antwoord te geven op de vraag van Carlijn:
    Ook ik denk dat het van twee kanten moet komen. We zijn zelf verantwoordelijk voor onze loopbaan. We kunnen tegenwoordig zelf kiezen of we willen studeren en wat voor baan we willen en ook kunnen we zelf beslissen of we ons hiervoor inzetten of niet. Wel vind ik dat de werkgever mogelijkheden moet bieden zodat de werknemer zichzelf kan ontwikkelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk ook dat het inderdaad van twee kanten moet komen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen leven en dus ook voor zijn of haar loopbaan. Maar daarbij denk ik ook dat de werkgever hierbij moet helpen, omdat sommige medewerkers geen idee hebben hoe zij hun loopbaan vorm moeten geven. Zij moeten dus wel bij hun werkgever of loopbaancoach terecht kunnen om hulp te vragen, waardoor zij in principe ook wat verantwoordelijkheden krijgen om te zorgen dat de medewerker zich verder kan ontwikkelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Helemaal mee eens!

    Iedereen is regisseur van zijn eigen leven. We zitten nu in een tijd dat het voor een net afgestudeerde erg moeilijk is om een baan te vinden. Zij zullen het moeilijk hebben om zijn/haar droom waar te maken.
    Wanneer wij klaar zijn zal dit niet meer zo zijn. Een ideaalplaatje zou je denken maar ik ben er heilig van overtuigd dat je er wel degelijk nog een hoop energie in moet steken om tevreden te zijn met je loopbaam. Het komt je niet aanwaaien. JIJ bent diegene die jezelf gelukkig moet maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Carlijn,

    Zo nu en dan eens even de pauzeknop indrukken en Stil staan bij wat je beweegt, is voor ieder mens van tijd tot tijd nuttig. Zowel op je werk als ook privé de balans opmaken om vervolgens op dezelfde voet verder te kunnen gaan of een andere weg in te slaan. Als werknemer dien je zelf keuzes te maken die op dat moment voor jou het beste zijn. Een goed werkgever ziet in welke werknemers van nature zo handelen en welke hierbij wat ondersteuning kunnen gebruiken. hiermee wil ik niet zeggen dat de werkgever verantwoordelijk wordt voor het proces. Eigen verantwoordelijkheid van medewerker staat voorop en de werkgever is faciliterend waar mogelijk.

    BeantwoordenVerwijderen